Showing posts with label santai. Show all posts
Showing posts with label santai. Show all posts

Sunday, 30 September 2018

Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza Musim 5 2018 Minggu 1.


Program realiti nyanyian Gegar Vaganza 5 (GV5) pada tahun 2018 menyaksikan seramai 12 penyanyi senior akan berentap bagi merebut hadiah lumayan pertandingan dengan sedikit kelainan pada tahun ini dengan penyertaan penyanyi berkumpulan.

Gegar Vaganza 2018 yang ditaja oleh D’Herbs dan Cuckoo masih mengunakan format seperti sebelumnya selain masih menggunakan khidmat juri profesional untuk menilai persembahan para peserta berdasarkan tema mingguan yang telah ditugaskan kepada peserta.

Dato’ Ramli MS merupakan juri tetap disamping Datuk Khadijah Ibrahim. Manakala setiap minggu akan menampilkan seorang juri jemputan yang diundang khas.

Gegar Vaganza 5 (GV5) masih mengekalkan Nabil Ahmad dan Jihan Muse sebagai pengacara.

Konsert Gegar Vaganza musim kelima (GV5) akan bersiaran selama lapan minggu bermula 30 September 2018, setiap hari Ahad secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bermula jam 9:00 malam.

Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza 5 2018 Minggu 1 Online:



Loading...

Friday, 31 August 2018

Hanya Ibubapa Spesis ‘BANGANG’ Sahaja Bawa Anak Ke Panggung Wayang.


Ibubapa pada masa kini lebih cenderung membawa anak-anak mereka meluangkan masa bersama keluarga seperti berjalan-jalan di pusat beli-belah atau menonton wayang.

Baru-baru ini, akaun facebook Baby Language telah memuat naik status tentang perkongsian kesan membawa bayi ke panggung wayang kerana ia menjadi trend ibubapa membawa bayi.

Menerusi status facebook Baby Language itu, bunyi kuat yang dihasilkan dari panggung wayang boleh memberi kesan buruk kepada orang dewasa, apatah lagi kesan terhadap pendengaran bayi kecil.

Bukan itu sahaja, sekiranya ibubapa teringin menonton wayang, pastikan bayi ditinggalkan kepada penjaga untuk sementara bagi mengelakkan gangguan daripada perkembangan atau stimulasi pancaindera mereka.


Baca apa GSC bagitahu tu…

Malah, salah satu syarikat panggung wayang iaitu Golden Screen Cinema (GSC) sendiri mengakui bayi berusia bawah dua tahun tidak bagus untuk mereka kerana bunyi yang dihasilkan akan memberi kesan buruk kepada mereka.


Akan merosakkan pendengaran bayi…


Ibubapa degil…


Sumber

Friday, 23 February 2018

Live Streaming Terengganu vs Negeri Sembilan Online 23.02.2018.


Siaran langsung Liga Super menyaksikan pertembungan antara Terengganu menentang Negeri Sembilan bertempat di Stadium Tuanku Abdul Rahman bermula pada jam 9.00 malam Jumaat.

Siaran secara langsung hanya disiarkan menerusi RTM TV1 sahaja bermula pada jam 9.00 malam. Bagi anda yang ingin menonton secara live streaming Terengganu vs Negeri Sembilan aksi Piala Liga Super 2018, anda boleh menonton menerusi pautan yang tersedia dibawah.

Live Streaming Terengganu vs Negeri Sembilan Online

Jadual Siaran Negeri Sembilan Vs Terengganu Liga Super
  • Tarikh: 23 Februari 2018 Jumaat
  • Masa: 9.00 Malam
  • Lokasi: Stadium Tuanku Abdul Rahman, Negeri Sembilan
  • Siaran Langsung: RTM TV1
Sumber

Sunday, 11 February 2018

Live Streaming Anugerah Juara Lagu Ke 32 (AJL32) 11.02.2018 Online.


Saksikan siaran langsung Anugerah Juara Lagu AJL 2018 bertempat di Stadium Bukit Jalil bermula pada jam 9.00 malam Ahad. Seramai 12 lagu finalis berentap untuk merebut gelaran Juara AJL musim 32.

Siaran secara langsung karpet merah bermula pada jam 8.30 malam sebelum malam berprestij berlangsung pada jam 9.00 malam. Untuk info, malam kemuncak AJL 32 akan diacarakan oleh dua gandingan pengacara terkemuka iaitu Aliff Satar dan Shery Alhadad.

Live Streaming Anugerah Juara Lagu Ke 32 (AJL32) 11.2.2018 Online (Ulangan)


Jadual Siaran Langsung Anugerah Juara Lagu (AJL) 32
  • Tarikh: 11 Februari 2018 (Ahad)
  • Masa: 9.00 Malam (Kemuncak) 8.30 Malam Karpet Merah
  • Lokasi: Stadium Bukit Jalil
  • Pengacara: Shery Alhadad dan Aliff Satar
Senarai 12 Lagu Finalis Anugerah Juara Lagu 2018

1. Faizal Tahir - Sejati
2. Haqiem Rusli - Tergantung Sepi
3. Hael Husaini - Jampi
4. Dayang Nurfaizah - Separuh Mati Ku Bercinta
5. Altimet - Amboi
6. Syamel - Lebih Sempurna
7. Hazama - Aku Yang Sebenar
8. Salma - Akhirnya Cinta
9. Wany Hasrita - Menahan Rindu
10. Syamel & Ernie Zakri - Aku Cinta
11. Khai Bahar - Bayang
12. Ara Johari - Warkah Untukku

Sumber

Tuesday, 6 February 2018

Siaran Langsung Antara JDT vs PKNP FC Liga Super 6.2.2018 Online.


Perlawanan di antara pasukan JDT vs PKNP akan berlangsung di Stadium Tan Sri Hassan Yunus, Larkin bermula pada jam 9:00 malam ini, Selasa.

Siaran secara langsung hanya disiarkan menerusi Iflix dan Hypp TV TmUnifi sahaja bermula pada jam 9.00 malam. Bagi anda yang ingin menonton secara live streaming perlawanan JDT vs PKNP FC dalam Liga Super 2018, anda boleh menonton menerusi pautan yang tersedia dibawah.:

Jadual Siaran Langsung Perlawanan JDT vs PKNP FC 6.2.2018 Liga Super
  • Tarikh: 6 Februari 2018 (Selasa)
  • Masa: 9 malam
  • Lokasi: Stadium Tan Sri Hassan Yunus, Larkin
Live Streaming JDT Vs PKNP FC 6.2.2018 Liga Super Online (Live)

Loading...

Saturday, 3 February 2018

Live Streaming JDT vs Kedah Piala Sumbangsih Online 3.2.2018.


Siaran langsung perlawanan Piala Sumbangsih atau pembukaan tirai Liga Super Malaysia akan berlangsung antara JDT menentang Kedah bertempat di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos Larkin Johor Baharu bermula pada jam 9.00 malam Sabtu, 3 Februari 2018.

Siaran secara langsung turut disiarkan menerusi saluran TV3 bermula pada jam 9.00 malam. Bagi anda yang ingin menonton secara live streaming JDT lawan Kedah Piala Sumbangsih 2018, anda boleh menonton menerusi pautan yang tersedia dibawah.

Live Streaming JDT vs Kedah 3.2.2018 Piala Sumbangsih Online (Siaran Ulangan)

Jadual Siaran Langsung JDT Vs Kedah Piala Sumbangsih 2018

Tarikh: 3 Februari 2018, Sabtu
Masa: 9.00 Malam
Lokasi: Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos Larkin
Siaran Langsung: TV3 bermula pada jam 9.00 Malam

Sumber

Wednesday, 27 December 2017

Saya Ingatkan Dapat Kertas Doa Tahlil Dalam Beg 'Goodies', Rupanya Hati Seorang Ibu Yang Sedang 'Menangis'. Sedihnya...


Kehilangan anak yang tersayang selepas melihatnya bertarung nyawa melawan penyakit sememangnya menyedihkan. Tiada kata mampu terucap namun kesedihan tidak mampu ditanggung sendiri.

Kerana tidak mampu menyimpan kesedihan itu, seorang ibu berkongsi kesedihan yang dialami melalui sehelai catatan. Sebak rasanya apabila ibunya berkongsi saat-saat akhirnya anaknya.

Kisah ini telah dikongsi oleh Iskandar Syah Ismail, atau lebih dikenali sebagai doktor badut yang kerap menghiburkan kanak-kanak yang menghidap kanser di Hospital Sultan Ismail. Takziah kami ucapkan buat keluarga arwah Izzul Hanif.


Minggu lepas ketika bertandang ke Hospital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru kami menerima ‘goodie bags’ daripada Puan Rafidah Abdullah, ibu arwah adik Amirul yang pernah kami hiburkan di wad kanser kanak-kanak HSI.

Goodie bags itu diagih-agihkan sempena majlis tahlil yang diadakan di wad oleh para ibu bapa pesakit pada setiap bulan, bagi memperingati anak-anak pesakit kanser yang telah meninggal dunia.

Bulan ini kami tidak dapat menyertainya kerana pertindihan jadual. Namun goodie bags itu masih disimpan oleh Puan Rafidah untuk kami, the clowns sebagai tanda kenangan. Terima kasih banyak-banyak!

Hanya malam tadi saya baru sempat membukanya. Di dalamnya ada cenderahati berupa bungkusan tuala kecil dan pinggan plastik serbaguna.

Apabila saya membuka bungkusan tuala itu, terdapat sehelai kertas yang dilipat kemas.

Lantas saya membukanya. Sangkaan saya ia kertas doa tahlil yang biasa diedarkan semasa majlis tahlil. Tekaan saya silap!

Rupa-rupanya ia adalah catatan ibu bapa seorang pesakit kanak-kanak bernama Izzul Hanif mengenai detik-detik akhir pemergian anaknya pada bulan Ogos yang lalu.

Ia sungguh mengharukan hati.


Loading...

Sunday, 24 December 2017

Aik...Korang Jangan Pandang Benda Lain Pulak!!!


Satu video Bigo live viral gara-gara perkongsian seorang wanita yang sedang duduk di kerusi penumpang dalam sebuah kereta menggunakan aplikasi Bigo live. Apa yang menarik minat penonton apabila wanita ini mengenakan tali pinggang keledar dan agak tertumpu kepada bahagian tertentu.

Bila diamati, kebanyakan penonton memberi komen yang agak berbeza. Sekali tengok video ini macam tiada apa tapi bila dilihat banyak kali memang nampak benda lain. Kami tidak pasti sama ada wanita ini sengaja melakukan atau tidak sengaja.

Gara-gara tidak memakai tali pinggang keselamatan dan terlihat polis, gadis ini dengan pantas memasang tali pinggang keselamatan. Korang saksikan sendiri video di bawah ini.

Tonton video “BIGO LIVE: Alamak korang pandang benda lain la” di bawah.


Sumber

Saturday, 23 December 2017

Pengembara Ini Beri Sebab Kenapa ‘Orang Putih’ Boleh Pergi Melancong Walaupun Tak Bekerja…


Kita sudah biasa kecermelangan akademik itu adalah pengukur sesebuah kejayaan. Maka dari kecil lagi sudah didik anak untuk dapat keputusan yang baik dalam peperiksaan. Wajib ada A la kalau nak berjaya. Tapi berbeza dengan negara luar.

Hidup di negara luar dengan negara kita banyak bezanya. Di negara luar mereka sentiasa menimba ilmu tanpa mengira umur atau taraf. Dan yang penting A bukan pengukur segalanya. Mereka lebih kepada kemahiran, belajar memasak, menulis, dan photografi.

Ikuti perkongsian dari seorang pengembara ini, iaitu Irwan Dahnil, bagaimana orang luar negara mampu melancong ke negara lain tanpa terbeban dengan pekerjaan.

Masa kecil, aku tengok kitaran hidup ini simple saja.

Pergi sekolah, sekolah pandai-pandai, dapat A banyak. masuk universiti, kerja, kahwin, beranak pinak, tua dan mati. Life cycle yang mudah. Setting kehidupan yang sama.

Jadi aku macam pelik bila jumpa dengan orang putih yang boleh travel 6 bulan meninggalkan negara. Travel tau, bukan melancong. Tiada buat kerja lain selain kembara.

Kaya sangat ke diorang ni ? Atau gaji besar ke sampai boleh travel selalu? Boss tak marah ke cuti lama-lama?

Aku jadi konfius. Lain betul dengan life cycle yang aku anuti selama ni. Kat Malaysia ko nak mintak cuti raya pun kadang-kadang bos jeling tembus dinding. Kau nak travel seminggu pun, rasa bersalah, bos macam bagi hint elok berhenti je.

Boss Dah Beli Kehidupan Kau

Tetapi sejak aku berkawan dengan traveler jenis ni, aku baru faham macam mana boleh jadi macam tu. Aku korek habis-habis, aku tanya macam-macam. Sebenarnya life cycle mereka berbeza dari ‘mazhab’ aku orang Malaysia.


Diorang tak ‘invest’ beli kereta yang nampak macam orang kaya tapi bank yang punya. Kereta hanya setakat untuk hidup. Bukan untuk impresskan kawan-kawan. Lebih lagi dah biasa naik bas aje.

Dorang bebas. Kalau bos meluat tengok muka, berhenti je. Nanti cari kerja lain. Kalau kita mungkin terpaksa acah-acah taat pada bos takut kena buang kerja, tak naik pangkat atau gaji tak bertambah. Rela jaga hati bos, untuk jaga masa depan.

Mereka bangunkan bakat. Diorang pandai jual diri supaya laku dimana-mana. Dapatkan higher degree, sekurang-kurangnya profesional certificate diakui dunia. Diorang boleh cakap banyak bahasa. Bahasa Inggeris, Perancis, Sepanyol, Arab dan Mandarin, mana-mana pun laku.

Mereka belajar skill baru. Selain bahasa, mereka belajar masak, belajar buat video dan photografi, belajar menulis. Itu semua duit kalau siapa yang faham.

Sehingga ada yang belajar main gitar dan menyanyi. Rasa terdesak diorang letak je sapu tangan tepi jalan, busking menyanyi. Pandai cari duit.

Mereka rajin membaca. Yang ini paling win. Korang selalu tengok kan orang putih ni kalau ada masa terluang je akan baca buku. Sebab tu dia tahu macam-macam, nampak pandai. Padahal ilmu dari buku je. Ntah-ntah kita lagi pandai.

Aku tau. Kalau cerita kat orang Malaysia, nanti ada yang cakap “Itu dorang, boleh lah..” Baik. Kalau rasa macam tu, ko boleh la ikut balik kitaran hidup aku cakap tadi tu. Tak payah gaduh.

Sesekali tengok instagram kawan kau travel sementara mereput tunggu mati.

Catatan Kembara

Irwan Dahnil
Pelajar Bahasa Sepanyol. Acah-acah