Sunday, 3 February 2019

8 Kriteria Dan Posisi Rumah Yang Islamik Menurut Islam.

Tags


Menurut Islam, sebuah rumah yang islamik hendaknya sesuai dengan kriteria yang berlaku dan tidak bertentangan dengan nilai-nilai ajaran Islam.

Ada baiknya sebelum mendirikan sebuah rumah, seseorang harus memahami bagaimana sebuah rumah dirancang kedudukannya dan kemana arah rumah tersebut ditujukan.

Beberapa kriteria yang menjadikan sesebuah rumah sebagai suatu rumah yang islamik adalah seperti berikut:

1. Memiliki ruangan yang mencukupi

Sebuah rumah tidaklah perlu berukuran besar akan tetapi setidaknya boleh memenuhi keperluan penghuninya. Rumah yang baik adalah sebuah rumah yang tersusun ruangnya dan sekurang-kurangnya mempunyai ruang untuk beribadah misalnya ruang khusus untuk solat seperti surau.

2. Terdapat ruang transisi

Yang dimaksudkan dengan ruang transisi adalah satu ruang yang menghubungkan pintu masuk dengan bahagian dalam rumah. Dalam islam, sebuah rumah yang baik hendaklah memiliki ruang tersebut atau biasa dikenali sebagai lobi.

Ini bertujuan agar tetamu yang masuk tidak terus berhadapan dengan ruang dalam rumah dan dapat melihat aktiviti penghuninya. Ini boleh disimpulkan dalam pembinaan sebuah rumah seeloknya tidak menghubungkan pintu masuk dengan ruang utama dalam rumah.

3. Menjaga privasi

Sebuah rumah muslim hendaklah memiliki pembahagian ruang yang dapat melindungi privasi penghuninya. Misalnya bilik ibu bapa yang terpisah dengan bilik anak-anaknya dan anggota keluarga yang lain dan juga bilik anak lelaki berasingan dengan bilik anak perempuan. Selain itu seeloknya ruang tamu mempunyai penghadang agar tetamu yang datang tidak dapat melihat keadaan keluarga didalamnya dan untuk melindungi aurat penghuninya.

4. Tidak bermegah-megahan

Seorang muslim hendaklah menghindari sifat bermegah-megahan dalam pembinaan rumahnya kerana Allah SWT tidak menyukai sifat berlebih-lebihan.

Sebagaimana yang disebutkan dalam firman Allah SWT sebagai berikut:

أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ. حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ. كَلا سَوْفَ تَعْلَمُونَ. ثُمَّ كَلا سَوْفَ تَعْلَمُونَ. كَلا لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقِينِ. لَتَرَوُنَّ الْجَحِيمَ. ثُمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِينِ. ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ

"Bermegah-megahan telah melalaikan kamu, sampai kamu masuk ke dalam kubur. janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu itu), dan janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui. janganlah begitu, jika kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin, niscaya kamu benar-benar akan melihat neraka Jahiim, dan Sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan ‘ainul yaqin. kemudian kamu pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu megah-megahkan di dunia itu)." ( QS At Takaatsur: 1-8)

5. Terjaga kebersihannya

Dalam sebuah hadits disebutkan bahawa kebersihan adalah sebahagian dari iman.

Oleh sebab itu rumah seorang muslim haruslah terjaga kebersihan dan kesuciannya terutama ditempat atau ruang yang digunakan untuk melaksanakan solat atau ibadah lainnya.

Kedudukan Rumah Dalam Islam

Setelah mengetahui kriteria rumah dalam islam maka ada baiknya jika kita juga mengetahui kedudukan rumah yang sesuai dengan ajaran islam.

Adapun kedudukan rumah menurut islam adalah sebagai berikut:

1. Kedudukan bangunan rumah

Memang tidak ada sebuah dalil pasti mengenai ke arah mana sebuah rumah harus didirikan. Namun mengingati rumah seorang muslim seharusnya boleh memenuhi segala keperluan penghuninya termasuk untuk melakukan ibadah solat maka seeloknya kedudukan rumah menghadap ke arah kiblat. 

Ini bertujuan agar penghuni rumah ataupun tetamu yang datang dengan mudah mengetahui arah kiblat.

Untuk mengetahui arah kiblat, seorang muslim dapat mengikuti arah bangunan sesebuah masjid atau surau yang ada dikawasan sekitarnya.

Selain itu arah sebuah rumah seorang muslim juga harus memperhatikan arah cahaya, mata angin dan sebagainya agar rumah mendapat cukup pencahayaan dan kitaran udara yang baik. Ini tidak hanya menguntungkan penghuni rumah tetapi juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan pencemaran dan menjaga kebersihan sekitarnya.

2. Kedudukan bilik tidur

Ruang tidur adalah salah satu ruangan penting dalam sebuah rumah kerana diruangan ini seorang muslim beristirahat dan melakukan aktiviti peribadi yang lainnya.

Kedudukan ruang tidur dalam islam juga memiliki aturan iaitu ruangan yang boleh diletakkan tempat tidur didalamnya dan jika seseorang tidur maka kepalanya akan berada dikiblat dan kakinya akan menghadap ke arah lainnya.

Hindarkan untuk meletakkan tempat tidur atau kedudukan ruangan dimana kaki akan menghadap kiblat ketika sedang tertidur. Selain itu tempat tidur sebaiknya diposisikan sedemikian rupa agar penghuninya boleh tidur menghadap arah kanan sesuai dengan cara tidur Rasulullah SAW.

3. Kedudukan tandas
Tandas dan bilik mandi dalam rumah seorang muslim juga memiliki susunan dalam pembangunannya. Seorang muslim harus mengetahui bahawa tandas sebagai tempat membuang hajat dan tidak boleh dibuat mengarah atau membelakangi kiblat.

Walaupun membuat tandas dengan arah menuju atau membelakangi kiblat bukanlah satu dosa, akan tetapi ada baiknya jika seorang muslim yang ingin membuat tanda haruslah membuatnya dengan mengarah disisi lain kiblat dan bukannya mengarah atau membelakanginya.

Loading...

Artikel Terkait

Content Champion at Media Comel Berhad.


EmoticonEmoticon