Sunday 11 February 2018

Dr M Kena Terima Keputusan Penarikan Darjah Kebesaran, Jangan Pertikai Istana.

Tags


Semua pihak digesa menerima dengan terbuka keputusan Sultan Muhammad V menarik balik darjah kebesaran Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad; Naib Presiden PAN, Husam Musa dan Pengerusi PAN Kelantan, Wan Abd. Rahim Wan Abdullah.

Ketua Pemuda Pas Negeri Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, keputusan itu adalah hak mutlak Sultan serta Istana Kelantan dan tidak harus dikaitkan dengan Kerajaan Pas Kelantan.

Justeru, katanya, jika ada mana-mana pihak yang mendakwa keputusan dibuat atas nasihat Kerajaan Pas Kelantan maka mereka sebenarnya telah menghina Sultan dan pihak istana.

“Pihak istana boleh beri dan tarik balik anugerah bila-bila masa sahaja tanpa sebarang alasan.

“Komen-komen yang mengatakan ada nasihat daripada Kerajaan Pas Kelantan adalah tidak betul kerana bukan kerja kita untuk memberi nasihat.

“Istana bertindak atas pertimbangan sendiri dan pihak yang menuduh sebaliknya sebenarnya telah menghina Istana kerana seolah-olah mendakwa Istana mengambil pandangan sebelah pihak dan bertindak atas pertimbangan politik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah di hadapan Pejabat Perhubungan Pas negeri Kelantan pada Jumaat, 9 Februari 2018.

Terdahulu terdapat beberapa pihak yang merupakan penyokong kuat PPBM dan PAN cuba menyalahkan sesetengah pihak berkaitan perkara berkenaan.

Menurut mereka, pihak Istana tidak sewajarnya untuk membuat penarikan darjah kebesaran berkenaan, lebih-lebih lagi daripada Pengerusi Pakatan Harapan iaitu Mahathir yang mereka anggap sebagai seorang pemimpin yang paling banyak jasanya kepada negara.

Bagaimanapun tindakan menarik balik pengurniaan pingat ini bukanlah suatu perkara yang dibuat berlandaskan ideologi politik, memandangkan pihak Istana tidak memihak kepada mana-mana parti politik.

Apabila pihak Istana sudah enggan memberi darjah kebesaran dan kemuliaan kepada seseorang itu, maka ia membawa erti pasti ada yang tidak kena kepada mereka yang menerima nasib berkenaan. -TV14

Artikel Terkait

Content Champion at Media Comel Berhad.


EmoticonEmoticon